Offroad tävlingar med jeep

Offroad-jeep

En jeep är i första hand ett arbetsfordon som är känd för sin styrka att komma fram i eländig terräng. Med hög markgång, fyrhjulsdrift, stark motor och vinsch är det inte mycket som kan stoppa jeepens framfart på stigar i skogen. De jeepklubbar som finns i Sverige blir även ofta anlitade vid skogsbränder, stora snöoväder eller vid andra situationer där fordon behöver ta sig fram i svår terräng.

Men jeepen används inte enbart i arbetssynpunkt. Det går även att tävla i olika offroadtävlingar med jeep. De vanligaste tävlingsgrenarna är:

Trial 4*4

Detta är en gren där precisionen hos föraren sätts på prov. Tävlingen körs i mycket svår terräng eller på en uppbyggd hinderbana.

Challenge

Challenge är den mest utmanande grenen (därav namnet) Någon direkt bana finns inte utan det är upp till teamet att välja vilken väg de anser vara bäst. Kartläsning, körkunskaper och naturkunskaper är viktiga. Ibland kan även förarna behöva gå ur sina bilar för att bygga enklare broar över större diken eller liknande.

Formula Offroad

Jeeparna som används i denna gren är specialbyggda för att kunna ta sig upp för mycket branta backar på så kort tid som möjligt.

Monsters Race

En utslagstävling där två jeepar möts i varje duell. Först genom hinderbanan tar sig vidare till nästa omgång.

Att spela på odds på offroad tävlingar är inte så vanligt, än. Vi hoppas på att det kommer, däremot så hittar man odds och betting på Motorcykelsport, Speedway och Formel 1. För att sätta en slant på dessa sporter gå in på www.betsson.com där du hittar det mesta inom sport att spela på.