Stadsjeepar

Stadsjeepar för och nackdelar, olika modeller

Stadsjeepen är slags mix av en vanlig personbil och en jeep. Den har storleken av en liten jeep men samtidigt lika bekväm och smidig att köra som en personbil.

Fördelar

 • Framkomlighet
  Stadsjeepen har en del av jeepens fördelar. Den har hög markgång, stark motor och stora hjul. Dessutom har den fyrhjulsdrift. En jeep är konstruerad för att komma fram överallt och det är denna funktion som överförs på stadsjeepen. Däremot når den inte upp till jeepens framkomlighet helt och hållet även om det är en bit på vägen.
 • Lastutrymme
  De som behöver packa och transportera stora eller många saker i en stadsmiljö kan med fördel köpa en stadsjeep. Lastutrymmet blir av förståeliga skäl betydligt större än hos en personbil. Ett lastutrymme som därtill kommer i bättre arbetshöjd.

Nackdelen

 • Trafikfarlig
  Stadsjeepar har fått en viss kritik utifrån att de ska vara mer trafikfarliga än klassiska bilar. För det första är de både högre och tyngre vilket gör att de för över den största delen av skadan på bilen de krockar med. Detta istället för att kraften i kollisionen delas upp på två bilar. Det andra kritikerna vänder sig mot är dess höjd då den lätt välter vid snabba manövreringar i hög fart.
 • Miljöovänlig
  En bil som är tung och stor drar mycket bensin. Detta är väl befogat om den används som ett arbetsfordon. Men ska stadsjeepen enbart framföras för transport av personer är det onödiga utsläpp varje mil den körs.

SUV-jeepNågra modeller

Ibland kallas även stadsjeepen för Suv vilket är en förkortning av engelska Sport Utility Vehicle. Två av de Suvar som finns på marknaden är:

Citroën C-Crosser – En modell som lanserades av Citroën 2007 som har väldigt många likheter med Mitsubishi Outlander. Däremot har denna modell sju sittplatser i motsats mot Outlander med fem. De första modellerna som såldes i Sverige hade 2,2 liters turbo med 160hk.

Dodge Durango – En medelstor cityjeep som tillverkas av Chrysler. De som sett en Dodge Dakota Truck kommer se många likheter. Trucken är en mindre jeep med öppet flak. Durango ser ut som modellen men med påbyggnation på flaket. Tillverkarna är mycket flexibla i hur modellen kan byggas vilket gör att den går att få med både V6 eller V8 samtidigt som motorn kan vara på allt från 4 till 5,9 liter. Den går även att beställa med eller utan fyrhjulsdrift.