Gumball 3000

Nu är den mest exklusiva biltävlingen i full rullning. Hela världen är deras lekplats och bland allt festande och firande finns det även en del kontroverser. 

Gumball 3000 är minst sagt en exklusiv tävling där man inte tävlar om att komma i mål först, det är mera viktigt att vara den som åker i bästa stil. Det betyder att det blir en kortege av extrema och dyra bilar som åker tillsammans mot slutmålet. Bara att anmäla sig till tävlingen kostar ungefär 300 000 kronor.

Rallyt startade i Stockholm 23-24 maj och lifestylemagasinet Mosto berättar att Dolph Lundgren och Jon Olsson blir det team som representerar den svenska flaggan i racet. Jon Olsson deltar alltså för tredje gången, men det är Dolphs första gång. Tävlingen kommer att avslutas i Las Vegas.

Tävlingen är inte helt utan kontroverser: på grund av att det körs på vanliga vägar och alla vill vinna, är det vanligt att många kör för fort och att de hamnar i olyckor. 2007 var det en olycka med en vanlig personbil där föraren och passageraren i personbilen avled.

Förra året fick inte tävlingen inte gå genom Tyskland på grund av hur många lagar de tävlande brukar bryta. När tävlingen gick genom Sverige för några dagar sedan, placerade man ut poliser på E6:an får att kolla hastigheter. Polisen delade ut elva fortkörningsböter och fem personer förlorade körkorten helt och hållet och tvingades lämna landet.

Men inget av detta är så stora problem för de tävlande: de blir bara av med kortet i några månader och alla tävlande har inga problem att betala några ynka tusenlappar i böter när de haffas med att köra 165 km/h. Det betyder att även om polisen är på plats så är det inte mer än en knäpp på nästan för tävlingsdeltagarna. Och det är ju en av sakerna som gör tävlingen så farlig. Det finns inga riktiga konsekvenser om något går på tok.

Inte ens föraren som dödade två personer, Nicholas Morley, har blivit fängslad utan slapp utan med två års villkorlig dom. Detta trots att han åkt fast för flera trafikbrott tidigare och att han två gånger försökte fy landet där olyckan hände (Makedonien), istället för att vänta på rättegång.