Hundar och bilen

Alla hundägare har någon gång varit tvungen att tänka på hur pass väl hunden och bilen passar ihop. Detta är något som blir viktigare och viktigare att tänka på ju större hunden är.

Det bästa transportsättet för hund i bil är ju naturligtvis att ha en hundbur i bilen, men det säger ju sig själv att detta inte är möjligt för alla bilmodeller. Det finns hursomhelst väldigt många bilmodeller som lämpar sig att ha hundbur i, praktiskt taget alla kombimodeller går att installera en hundbur i.

Men även om man har en passande bilmodell så finns det ett antal saker man måste veta vad gäller transport av hund i bil. Följande information kommer från SKK, Svenska Kennel Klubben:

  • Om hunden inte sitter i bur måste den vara fastspänd med en hundsäkerhetsbälte, detta kan köpas i majoriteten av djurbutiker.
  • Eftersom hundar inte svettas som människor gör blir de lätt överhettade. Trots att det inte är så varmt ute kan det snabbt blir varmt i bilen. Av denna anledning får inte hundar vistas mer än 3 timmar i sträck i ett fordon.
  • Vintertid kan det ju bli kallt i bilen om den får stå stilla ett tag, därför är det rekommenderat att man har ett värmande underlag och en hundtäcke för att hålla hunden varm.
  • Man får inte lämna hunden i bilen utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen utomhus går över +25 grader eller under -5 grader.
  • Under transport måste man rasta hunden och ge den vatten minst var sjätte timme, och den måste få foder med högst 24 timmars intervall.
  • Man får transportera flera hundar tillsammans så länge inte en av dem är en tik som löper, de måste man transportera åtskilda från hanhundar.
  • En dräktig tik får man inte transportera de närmaste två veckorna före de är beräknade att få valparna eller en vecka efter. Dock så finns undantaget för sällskapshundar som transporteras i personbil, men bara sträckan är kortare än 50 kilometer.
  • För hundvalpar måste man vänta minst en vecka och deras navel ska vara helt läkt innan man transporterar dem.

Det finns också måttangivelser att följa när det är dags att införskaffa en bur till sin hund, de måste ha tillgång till ett visst utrymme och om du transporterar flera hundar i buren så ska du öka bredden för var hund med bröstbredden på den största hunden.

Man beräknar utrymmet per hund i längd genom att ta längden från nosspetsen på hunden till dess sittbensknöl i stående normal ställning och ta det gånger 1,10. Bredden mäter man genom att ta bröstbredden på hunden gånger 2,5, detta för att hunden ska kunna ligga och vända sig helt obehindrat. Slutligen så mäter man höjden genom att mäta över hundens huvud när den står i en normal position.

Genom att inte transportera sin hund i bur eller med bälte så riskerar man idag att få böter men ännu viktigare är väl att vi transporterar vår bästa vän på ett säkert sätt om olyckan ändå skulle vara framme.