Motortävlingar

Inom motorsporten finns en rad olika grenar som exempelvis bilsport, mc-sport, båtsport med mera. Givetvis arrangeras också många tävlingar inom var och en av dessa. Vissa motortävlingar, som exempelvis Dakarrallyt, inkorporerar dessutom flera av motorsportens olika former och grenar.

Motorcykeltävlingar

Inom motorcykelsporten finns många mer eller mindre kända tävlingar. Den mest prestigefyllda grenen är troligtvis roadracingen, där de allra snabbaste cyklarna tävlar. Roadracing-VM körs i form av en serie tävlingar under ett helt år över hela världen. Även i Sverige finns några stycken kända mc-tävlingar, som till exempel Novemberkåsan och Gotland Grand National, där deltagarna kör på så kallade enduromotorcyklar i tuff terräng.

Biltävlingar

Precis som inom mc-sporten finns det även inom bilsporten en rad olika tävlingar och tävlingsformer om inte fler. Den allra största biltävlingen inom bilsporten är Formel 1-VM-serien eller F1-cirkusen som den också kallas. F1-VM körs som en serie om ca 20 lopp under hela året på nästan alla världens kontinenter.
Den kanske mest kända enskilda biltävlingen i världen är troligtvis Le Mans 24-timmars, som är ett lopp som körs utanför Le Mans i Frankrike. Tävlingen pågår under ett dygn där det handlar om att köra så många varv som möjligt på banan.

Även i Sverige körs biltävlingar av olika slag. Den mest kända är Svenska Rallyt, som körs i de värmländska skogarna under februari månad. Tävlingen är unik på det sättet att det är den enda i Rally-VM som körs i vinterväglag, vilket gör den extra tuff.

Båttävlingar

Även om båtsporten inte är lika uppmärksammad som bilsporten och mc-sporten så betyder inte det att det inte körs några båttävlingar. För oss svenskar, och kanske framför allt om man bor i Stockholm, är nog den mest kända båttävlingen det Formel 2-race som avgörs på Riddarfjärden i centrala delarna av huvudstaden. Här tävlar de riktigt snabba båtarna i hastigheter som överstiger 100 knop, det vill säga närmare 200 km i timmen.