Bilen och utgifterna

Att vara bilägare är inte helt billigt, som säkert alla som redan äger bil vet. Det tillkommer alltid extra utgifter varje månad för sådant som rör bilen. Har man tur är dessa utgifter mer eller mindre förväntade och man kan alltid ha med dem i beräkningen, men det kan alltid tillkomma oförutsägbara utgifter.

En fråga i stil med ”hur mycket kostar det att ha bil” har inget enkelt svar, men det betyder inte att det inte går att svara på, bara att det i många fall kommer att inkludera ”det beror på…”. Här tar vi en titt på vilka utgifter som är inblandade i att vara bilägare och lite runda siffror.

Till att börja med kommer driftkostnaden på en bil bero på vad nypriset var. Bilar i olika prisklasser kommer ju trots allt vara olika dyr. Om vi till exempel tittar på en bil med ett nypris kring 240 000 kronor och utgifter per år kommer försäkring, skatt och besiktning ligga på strax över 10 000 kronor, service och reparationer är i genomsnitt kring 5 500 kronor, underhåll och tillbehör – inkluderat däck kommer att gå på lite mer än 4 000 kronor och eventuell garage och p-plats är cirka 3 500 kronor om året. Totalkostnaden blir då kring 36 000 kronor om året, eller 3 000 per månad. Dessa siffror förutsätter dock att en bil körs omkring 1 500 mil varje år.

Nu är det ju igen värt att påpeka att detta är genomsnittssiffror och kommer sällan att reflektera den egentliga månadskostnaden. Det är mycket möjligt att bilen kan kosta betydligt mindre en månad och, om man har otur, betydligt mer en annan. När bilen inte kostar lika mycket en månad är det ju lätt hänt att pengarna går till annat istället. Men om man då nästa månad finner sig med en bil som är i behov av seriösa reparationer eller liknande sitter man då där med en räkning man kanske inte vet hur man ska betala. Kan man heller inte vänta på nästa löning sitter man ju i en lite svårare sits. I dessa fall kan det faktiskt vara lika bra att titta på ett SMS lån eller liknande för att kunna betala. Detta är naturligtvis något man endast borde förlita sig på i nödfall och med vetskapen att man kommer kunna betala tillbaka pengarna så fort man fått lön igen.