Välja bilförsäkring

Bilförsäkringen är ju något man ska teckna direkt efter köpet. För sin egen och bilens skull. Det finns mycket att välja mellan och det gäller att tänka efter innan man gör sitt val.

Trafikförsäkring

Enligt lag måste ju alla bilar som brukas ha en trafikförsäkring. Detta är något man måste ha från och med den dag man blir ägare till bilen och den förra ägarens trafikförsäkring slutat gälla så fort ägarrätten övergått. En trafikförsäkring ger ersättning för en del skador som kan uppstå i trafiken. Om antingen fordon eller egendom skadas får den drabbade ersättning genom trafikförsäkringen tillhörande den som orsakade skadan.

Halv- och helförsäkring

När det kommer till bilförsäkringar talar man om två olika typer: hel- och halvförsäkringar. Med en halvförsäkring kan man få ersättning bland annat för händelser som stenskott, inbrott, bärgning, stöld av tillbehör och till och med om man råkat tappa bort nycklarna. Den kan även användas för att ersätta kostnader som uppstår genom en rättstvist och även om man behöver hjälp av en psykolog efter man varit med om en bilolycka.

En helförsäkring inkluderar allt ovan från halvförsäkringen, men i en sådan ingår även ersättning för vad man kallar vagnskada. Detta är skador på bilen som uppstått genom en trafikolycka, skadegörelse eller liknande. Man får ofta en treårig vagnskadegaranti från biltillverkaren när man köper en helt ny personbil. Har man en sådan behöver man därför inte teckna en helförsäkring på en gång.

Det går att jämföra olika typer av bilförsäkringar på nätet idag och man kan på så sätt hitta den som passar en själv och ens budget bäst. Men i slutändan vill de flesta ha en så heltäckande försäkring som möjligt.

Det kan även vara bra att veta att det är den som står som ägaren av bilen som måste teckna försäkringen, men även vara den som huvudsakligen använder den. En tecknad försäkring gäller i de flesta europeiska länder och även ett par länder utanför Europa kring Medelhavet, något man kan läsa mer om här.