Profil: Jeff Gordon

Jeffery Michael ”Jeff” Gordon är en professionell NASCAR-förare, fyrfaldig vinnare av Sprint Cup, pokerentusiast och filantrop.

Gordon började sin motorsportskarriär i Xfinity Series, som då var känd som Busch Series, där han vann tre lopp innan han började tävla heltid i Sprint Cup för Hendrick Motorsports i 1993. Han har som sagt tre titlar under bältet, 1995, 1997, 1998 och 2001, men har även vunnit det stora Daytona 500 tre gånger, 1997, 1999, och 2005. Med sina 92 vinster i Sprit Cup är Gordon även den tredje i listan på flest funna lopp, men han räknas även som den som har flest vinster i de moderna NASCAR-tävlingarna, vilket räknas från året 1972.

Gordon har dessutom fler pole positions, det vill säga första positioner på startfältet, än någon annan aktiv förare, och tredje flest av alla förare någonsin med sina 80. Han satte dessutom rekord genom att ha fått minst en pole position i 23 säsonger efter varandra.

Sprint Cup körs ju på många olika banor runt USA och Gordon har flest vinster på fyra av dem:

  • Pocono Raceway, 6 vinster
  • Indianapolis Motor Speedway, 5 vinster
  • Sonoma Raceway, 5 vinster
  • Kansas Speedway, 3 vinster (delad förstaplats med Jimmie Johnson)

Gordon är dessutom en av de enda två förarna som vunnit fem vinster på Indianapolis Motor Speedway i en enda raceserie, den andra föraren är formel 1 stjärnan Michael Schumacher – han hade även hopp om en sjätte vinst. Redan 1998 blev Gordon placerad i NASCARS officiella lista över de 50 bästa förarna och Foxsports.com utsedde honom som den femte bästa NASCAR-föraren någonsin, och då har man många stora namngivna förare bakom sig. 2009 blev Gordon den första NASCAR-föraren någonsin som lyckats samla på sig 100 miljoner dollar i vinstpengar under sin karriär.

I 2004 var Jeff Gordon en av deltagarna i Celebrity Poker Showdown, han spelade mot skådespelerskorna Angie Dickinson, Kathy Griffin, illusionisten Pen Gilette och skådespelaren Ron Livingston. Han gick dessutom och vann sin första runda och fick gå vidare till finalspelet där han fick möta komikerna och skådespelarna Seth Meyers och David Cross, sångaren Dave Navarro och skådespelaren Steve Harris.

Gordon sade själv att han var väldigt förvånad att han faktiskt vann sin första runda och tyckte det var väldigt spännande i en intervju med USA Today. Och det går ju långt att bevisa att spänning kan komma från många olika håll när en NASCAR-förare kan känna att ett parti poker är spännande. Efter detta blev han intresserad för poker och började spela en hel del på sin fritid. Man kan inte annat än undra huruvida hans karriär inom motorsport har påverkat hans pokerspel, om han föredrar ett klassiskt spel med mycket action eller om kontrasten till motorsporten med ett mer eftertänksamt spel faller honom mer i smaken.

Det gjordes även ett officiellt set med NASCAR 24 Jeff Gordon Premium Poker Chips som man bland annat kunde köpa över nätet. Gordon gick även så långt som att arrangera sina egna pokerturneringar för välgörande ändamål. 2006 fick han med sig många stora namn inom poker till sin turnering, bland deltagarna kunde man hitta spelare som Chris Ferguson, Scotty Nguyen och Chris Moneymaker.

Välgörenheten var dock något som Gordon började med många år innan detta. 1999 etablerade han Jeff Gordon Children’s Foundation som skulle hjälpa barn som hade livshotande och kroniska sjukdomar. I decemeber 2006 kunde Gordon förverkliga en av sina drömmar och öppnade Jeff Gordon Children’s Hospital i NorthEast Medical Center.

Året därpå grundade Gordon tillsammans med många andra världskända sportikoner Athletes for Hope, som hjälper professionella atleter att bli inblandade med välgörenhet och har inspirerat miljontals icke-atleter att ställa upp som volontärer för samhället.

Gordon har även medverkat i både film och TV, hans första roll i en film var Steel Chariots där han spelade sig själv. Första gången han medverkade i en TV-serie var 1998 när han var med i ett avsnitt av Arliss där han även spelade sig själv. Av alla sina framträdanden är de enda gångerna han inte spelat sig själv då han lånat ut sin röst till animerade filmer och TV-serier, han spelade bland annat Jeff Gorvette i Disney Pixars Cars 2.