Formel 1-bil

Biltävlingar

Motorsport och framför allt biltävlingar är något som alltid intresserat många och biltävlingar av olika slag lockar fortfarande mycket folk. Den mest berömda och mest prestigefyllda av alla biltävlingar är nog VM-serien i Formel 1 som körs under ett år runt om i hela världen.

I år består serien av totalt 19 tävlingar, 22 förare och elva team. Årets serie inleddes 17 mars i Melbourne, Australien och avslutas 24 november i Sao Paulo i Brasilien.

Några av de mer klassiska tävlingarna som körs under året inkluderar bland annat stadsloppet Monte Carlos Grand Prix som körs i Monaco, Tysklands Grand Prix på Nürburgring samt Italiens Grand Prix på Monzabanan. Just tävlingen på Monza är en av de mest populära motortävlingarna i världen och besöks vid tävlingar av 115 000 människor. Är du själv intresserad av att vara en göra en formel 1 resa så titta en på någon av de svenska företag som anordnar resor till tävlingarna. Ett exempel på en erfaren arrangör är www.gosporttravel.com, ta dig en titt där.

De senaste tre åren har VM-serien vunnits av tysken Sebastian Vettel, som kör för Red Bull-Renault-teamet. Vettel leder för närvarande också årets VM-serie och ser ut att gå mot en klar seger. Hittills i år han vunnit inte mindre än fyra lopp av de totalt tio som körts.
Flest totalsegrar sedan starten 1950 har en annan tysk, nämligen Michael Schumacher, vilken under 1990-talet och början på 2000-talet vann VM hela sju gånger, varav fem gånger i rad mellan år 2000 och år 2004.

Några bilar som är lite större än Formel 1-bilarna är jeeparna och även med dessa tävlas det flitigt, också på en mer lokal nivå, bland annat i Sverige. Runt om i landet anordnas en del så kallade offroad-tävlingar, vilka oftast är öppna för vem som helst.

Bland annat så anordnade Botkyrka Motorklubb en tävling för jeepar i början av juni där jeepar från hela Sverige deltog i olika körningar.
På internationell nivå är kanske den största tävlingen för Jeepar ändå Dakarrallyt där en hel del jeepar deltar i tävlingens bilklass. Tävlingen lämpar sig väldigt bra för just jeepar eftersom som den ofta körs i tuff ökenterräng.